Hvilket køleskab skal du vælge?

Et valg af køleskab behøver ikke at være besværligt. Læs her vores guide til at vælge det rigtige køleskab, der dækker dit behov. Der findes mange muligheder, men størrelsen af din familie er én af de afgørende faktorer, og en god start når du går i gang med at undersøge hvilket et du skal vælge.

Herudover skal du overveje om du er på udkig efter et fritstående køleskab eller integrerbart køleskab. Et fritstående køleskab har egen front og er omsluttet af sidebeklædninger, hvor det integrerede køleskab skal monteres med en køkkenlåge på fronten, og dermed får det et diskret udseende i køkkenet.

I guiden nedenfor kan du få gode råd omkring størrelse og lydniveau. 

Hvor stort skal køleskabet være?

Kølekapaciteten er en vigtig faktor, når du skal vælge et køleskab. Det har betydning, hvor mange der er i husstanden, og hvor meget der købes ind i dagligdagen. Overfyldning af madvarer i et køleskab resulterer i, at kulden ikke fordeles optimalt, og ved underfyldning kræves der mere energi end nødvendigt for at køle fødevarerne. Kapaciteten beregnes i liter. 

En tommelfingerregel fra Energistyrelsen lyder: Én enkelt person har brug for mindst 100 liter, og derefter bør der lægges 50 liter til per person. Hvis der i husstanden handles ind til flere dage ad gangen, eller at der ofte er gæster i hjemmet, så kan køleskabet med fordel være endnu større. Hvis der derimod er få personer i husstanden, er et kølefryseskab et oplagt valg.

For at gøre det lettere kan nedenstående eksempler anvendes. En husstand har typisk brug for følgende liter af kølekapacitet, men det afhænger naturligvis af, hvor stort og hvor ofte der handles.

1 personMin. 100 l. køl
2 personer150-250 l. køl
3 personer200-300 l. køl
4 personer250-350 l. køl
5+ personer300+ l. køl

Lydniveauet – hvor meget er for meget?

Afhængig af hvilket rum og hvilken bolig køleskabet skal være i, er der en række anbefalinger i forhold til lydniveauet. Det anbefales for eksempel, hvis køleskabet skal stå i et åbent samtalekøkken, at man vælger et køleskab der er støjsvagt, og det samme anbefales til en etværelses lejlighed. Lydniveauet måles i dB, og et køleskab med et lydniveau på 40 eller under betegnes som støjsvagt. For at gøre det lettere kan man bruge nedenstående sammenligning: 

  • 30 dB = hvisken
  • 40 dB = ro i hjemmet
  • 60 dB = alm. tale

Se vores udvalg af køleskabe og kølefryseskabe.